Várjuk Cegléden    Hívjon bennünket: +36 30 9251694

Egy kis BOLDOG-ság!

knova

13 október 2016

Nincs hozzászólás

Az én Babó barátnőm adta az ötletet, hogy a blogomban elférne néhány jó recept is. Elgondolkodtam, mi legyen a kedvcsináló, nyitó recept… hát persze, hogy a Boldogi nagyrózsa!!!!

A süteményválasztásnak kettős oka is van. Az egyik, hogy ez kifejezetten lakodalmi sütemény, a másik – amit a barátaim tudnak rólam –, hogy én 35 éve Boldog községből választottam a páromat, Katit. Ott ismertem meg a falunak ezt a szép hagyományát, hogy pénteken a Keresztanya megsüti ezt a süteményt és másnap a lakodalomban éjfélkor kínálja a vendégeknek.

Nem bonyolult a tésztája, de kell hozzá egy speciális sütővas. Egyik este nekikészülődtünk, hogy megsütjük a szemléltető adagot… Ahányan voltunk, annyifélén magyaráztuk a készítés technikáját, végül a sütés heves vitával, egy telefüstölt konyhával és néhány „hervatag” rózsával fejeződött be…

Kis idő elteltével már tudtunk magunkon nevetni, és elkezdtük végiggondolni, mit rontottunk el.
A legfontosabb, amit elfelejtettünk, hogy ez a szeretet süteménye, mi meg üvöltözve próbáltuk a többiekre ráerőltetni a véleményünket… Amiről viszont nem feledkeztünk el, az a modern technika! A csodamasina robotgépemmel olyan habos tésztát varázsoltam, hogy majd’ elszállt. Ezt nem kellett volna! A boldogi Keresztmama elájult volna, ha mindezt látja!

Kedves Lányok és Asszonyok! A hagyományőrzéshez az is hozzátartozik, hogy hagyományos eszközökkel, hagyományos módon dolgozzunk, nem tesz mindennek jót a XXl. századi technika! Bizony, bizony előkerült a jó öreg fakanál és a szemmérték is, hiszen a recept mértékeit csak hozzávetőlegesnek kell tekinteni, mert nem egyforma a liszt minősége, a tojás mérete stb. Ha már párszor elkészítettük, mindenkiben kialakul, hogy milyen állagú tésztát szeretne.
Örömmel nyugtáztuk, hogy a közeli Tűzoltóság ügyeletesének  figyelmét elkerülte az ablakunkon kihömpölygő füst, és elhatároztuk, nem adjuk fel, a friss tapasztalatok figyelembevételével újból nekiduráltuk magunkat, s lám, most tökéletes „boldogságot” jelentettek a gyönyörű rózsák!

Lássuk hát a receptet!

Hozzávalók:
5 tojás
kb. 40 dkg liszt
fél liter tej
evőkanál porcukor
csipet só
késhegynyi szódabikarbóna
1 evőkanál 20%-os ecet
Sütéshez:
nagy evőkanál zsír a fél liter olajhoz

Elkészítés:
1. Az összes tésztához valót egy lábasban simára keverjük. Akkor jó, ha palacsintatészta szerű massza lesz belőle.
2. A speciális nyeles rózsaformát egy akkora lábasba tesszük, hogy körülötte körben kétujjnyi hely maradjon. Annyi olajat öntünk a lábasba, amennyi a formát bőven ellepi (1 literes lábasban fél liter olaj és egy evőkanál zsír). Így együtt a tűzre tesszük, mert a formának is meg kell forrósodnia. Sőt, nagyon jól át kell forrósodnia, mert csak így tapad majd hozzá a tészta.
3. A forró formát a tésztába merítjük, de ne fedje be a tészta a forma  tetejét, mert akkor nem lehet levarázsolni a formáról a kisült tésztát! Legalább 2 mm maradjon a peremtől! Kiemeljük, hagyjuk egy kicsit lecsurogni, majd az ugyancsak forró olajba tesszük úgy, hogy az olaj ellepje.  A tészta nagyjából 2 perc alatt szép aranybarnára sül. Ekkor az olajból kiemeljük, és egy kicsit oldalra billentjük, hogy a fölülről belefolyt olaj kicsuroghasson belőle. Egy villával a sült tésztát a forma mellett körben meglazítjuk, és ügyesen konyhai papírtörlőre csúsztatjuk, lecsöpögtetjük. A formát újra a forró olajba merítjük néhány pillanatra, hogy ismét kellően átforrósodjon, azután következhet megint a tészta és a sütés. Így dolgozunk addig, míg a tészta el nem fogy.
4. Porcukorral meghintve tálaljuk.  Igen, a modern kor már itt is beleszólt a szokásokba, hiszen ettem én már csokoládéöntetes, vaníliakrémes, dzsemes, sőt mascarponés-túrós változatot is!

Már hallom is az első kérdést: hol lehet ilyen sütőformát beszerezni?
Nos, a miénk természetesen a feleségem családjából származik, de nem kell azért mindenkinek Boldogra utaznia vagy oda nősülnie… Ügyes vasasok meg tudják csinálni.

Remélem, felkelt az érdeklődésük Boldog és az ottani lakodalmas hagyomány iránt, így hamarosan erről is fogok írni.

Vélemény, hozzászólás?

Legutóbbi bejegyzések

  • Igen, ez a címe a televízió egyik népszerű sorozatának, de az élet néha szebb történetet ír, mint amit a szerzők kiagyalnak.

  • Az én Babó barátnőm adta az ötletet, hogy a blogomban elférne néhány jó recept is.