Lássuk hát a receptet!
Hozzávalók:
5 tojás
kb. 40 dkg liszt
fél liter tej
evőkanál porcukor
csipet só
késhegynyi szódabikarbóna
1 evőkanál 20%-os ecet
Sütéshez:
nagy evőkanál zsír a fél liter olajhoz
Elkészítés:
1. Az összes tésztához valót egy lábasban simára keverjük. Akkor jó, ha palacsintatészta szerű massza lesz belőle.
2. A speciális nyeles rózsaformát egy akkora lábasba tesszük, hogy körülötte körben kétujjnyi hely maradjon. Annyi olajat öntünk a lábasba, amennyi a formát bőven ellepi (1 literes lábasban fél liter olaj és egy evőkanál zsír). Így együtt a tűzre tesszük, mert a formának is meg kell forrósodnia. Sőt, nagyon jól át kell forrósodnia, mert csak így tapad majd hozzá a tészta.
3. A forró formát a tésztába merítjük, de ne fedje be a tészta a forma tetejét, mert akkor nem lehet levarázsolni a formáról a kisült tésztát! Legalább 2 mm maradjon a peremtől! Kiemeljük, hagyjuk egy kicsit lecsurogni, majd az ugyancsak forró olajba tesszük úgy, hogy az olaj ellepje. A tészta nagyjából 2 perc alatt szép aranybarnára sül. Ekkor az olajból kiemeljük, és egy kicsit oldalra billentjük, hogy a fölülről belefolyt olaj kicsuroghasson belőle. Egy villával a sült tésztát a forma mellett körben meglazítjuk, és ügyesen konyhai papírtörlőre csúsztatjuk, lecsöpögtetjük. A formát újra a forró olajba merítjük néhány pillanatra, hogy ismét kellően átforrósodjon, azután következhet megint a tészta és a sütés. Így dolgozunk addig, míg a tészta el nem fogy.
4. Porcukorral meghintve tálaljuk. Igen, a modern kor már itt is beleszólt a szokásokba, hiszen ettem én már csokoládéöntetes, vaníliakrémes, dzsemes, sőt mascarponés-túrós változatot is!
Már hallom is az első kérdést: hol lehet ilyen sütőformát beszerezni?
Nos, a miénk természetesen a feleségem családjából származik, de nem kell azért mindenkinek Boldogra utaznia vagy oda nősülnie… Ügyes vasasok meg tudják csinálni.
Remélem, felkelt az érdeklődésük Boldog és az ottani lakodalmas hagyomány iránt, így hamarosan erről is fogok írni.
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.